Recykling organiczny – kompostowanie jest to naturalna metoda unieszkodliwienia i zagospodarowania odpadów pochodzenia organicznego w procesie częściowego tlenowego rozkładu (butwienie). Efektem procesu jest substancja próchnicza zwana „czarnym złotem ogrodników”, która może być stosowana jako nawóz.

Co można kompostować?

  • odpady z warzyw, owoców, chwasty,
  • niewykorzystane wyroby piekarskie (np. suchy chleb),
  • skoszona trawa, liście, drobne gałązki,
  • resztki jedzenia pochodzenia roślinnego,
  • fusy z herbaty i kawy,
  • skorupki jaj,
  • odchody zwierząt roślinożernych.

Odpady trafiające do kompostownia mogą stanowić nawet 60% śmieci wyrzucanych z gospodarstwa domowego.
recykling organiczny

Ogrodowe kompostowniki pozwalają chronić naturalne środowisko, zmniejszają strumień odpadów trafiających na wysypisko śmieci, oszczędzają nasze wydatki na nawozy sztuczne.